Boeken over Vincent van Gogh

Boeken over Vincent van Gogh zijn er in overvloed, elk jaar verschijnt er wel weer een biografie of een prachtig vormgegeven overzichtswerk van de schilder.

Fascinerend onderwerp

Elke museumshop heeft wel een boek over Vincent van Gogh in het assortiment. Geen wonder, want Van Gogh is niet alleen een van de populairste schilders ter wereld, hij is ook een interessante persoon. Zijn levensverhaal blijft generaties kunstliefhebbers fascineren. Wat was zijn ware persoonlijkheid? Was Van Gogh gek? Waarom had hij moeite om zijn werk te verkopen? Daarnaast zijn boeken met een overzicht van zijn werken blijvend populair. Met de verbetering van de fototechniek worden reproducties in boekvorm steeds levensechter. Elke tentoonstelling over Van Gogh krijgt ook zijn eigen catalogus, zoals bij de recentelijke tentoonstelling Munch : Van Gogh in het Van Gogh Museum.

Biografieën

Biografieën over Vincent van Gogh zijn er in overvloed. Vaak kan een nieuwe biografie over de schilder rekenen op media-aandacht. Vooral als de schrijver een nieuw aspect uit het leven van Van Gogh belicht. Een controversiële ontdekking of hypothese wordt toegevoegd om publiciteit te genereren. Een goed voorbeeld is de lijvige biografie Van Gogh: The Life (2011) van de gerenommeerde biografen Steven Naifeh en Gregory White Smith. In dit boek werd de stelling gepresenteerd dat Van Gogh geen zelfmoord pleegde maar werd vermoord. Minder sensationeel is de biografie van Julian Bell die zelf schilder is en met veel passie Van Gogh beschrijft.

Andere werken

Nog steeds de beste blik in de denkwereld van Vincent van Gogh zijn de brieven die hij schreef aan zijn broer Theo. Door de jaren heen zijn er verschillende edities verschenen, vaak als bloemlezing. Maar ook zijn brieven aan andere familieleden of kunstenaars zijn waardevol voor een beter begrip van Van Gogh. De complete brieven zijn tegenwoordig verkrijgbaar in zes delen. Daarnaast heeft Van Gogh een bepaalde plek in de kunstgeschiedenis gekregen. Zo was hij een van de eerste postimpressionisten maar is hij daarnaast van invloed geweest op volgende kunststromingen. Dit maakt Van Gogh tot een gewild studieobject van kunsthistorici. Kodera Tsukasa schreef in 1990 The Mythology of Vincent van Gogh waarin hij verschillende aspecten van de schilder analyseert, ook de invloed die hij op film en literatuur heeft uitgeoefend. Andere belangrijke auteurs over het werk van Van Gogh zijn onder andere Johannes van der Wolk, Jacob Baart de la Faille en Mark Tralbaut.