Vincent van Gogh speelfilms

Vincent van Gogh speelfilms presenteren vanwege zijn bewogen en tragische leven vaak een indringend beeld van de artiest en zijn relatie met bekenden.

Van Gogh films

Vincent van Gogh is zelf nooit gefilmd. De eerste film werd pas vijf jaar na zijn dood vertoond. Maar met zijn groeiende status en fascinerende levensloop is de schilder een goed onderwerp voor een speelfilm. De Franse regisseur Alain Renais was de eerste filmer die een biografie maakte waarbij hij alleen maar beelden van zijn schilderijen gebruikte. Omdat de Van Gogh (1948) in het zwart-wit is gefilmd lijkt de film tegenwoordig bijna vergeten. Toch won de korte film in 1950 een Oscar. Al snel daarna ontdekte Hollywood het fenomeen Van Gogh.

Lust for Life

In 1956 verscheen de Amerikaanse film Lust for Life van Vincente Minnelli die Van Gogh bij een groter publiek introduceerde. De rol van Van Gogh wordt door Kirk Douglas gespeeld. Een andere belangrijke rol was weggelegd voor Anthony Quinn als Paul Gauguin die hiervoor een Oscar kreeg in de categorie beste mannelijke bijrol. Ondanks een geromantiseerde insteek kenmerkt Lust for Life zich ook door authenticiteit. Zo werden de kleuren van Van Goghs schilderijen zorgvuldig bestudeerd en in de film verwerkt. Bovendien filmde men op locaties waar Van Gogh echt had gewoond, bijvoorbeeld Den Haag, Nuenen en Arles.

Vincent & Theo

In 1990 waagde de gerenommeerde regisseur Robert Altman een poging om Van Goghs leven te verfilmen. Van oorsprong was het project bedoeld als miniserie voor de BBC maar met de nodige aanpassingen werd het een speelfilm. Zoals de titel verraadt gaat de film over de relatie tussen de broers Van Gogh. Tim Roth als Vincent geeft een rauwere voorstelling van zaken dan in Lust for Life waardoor de worsteling van de schilder meer naar de voorgrond komt. De productie gebruikte zoveel mogelijk Nederlandse acteurs voor Nederlandse personages. Hierdoor zijn er rollen weggelegd voor Kitty Courbois (Anna van Gogh) en Johanna ter Steege (Johanne Bonger).

Van Gogh (1991)

Vanwege de doorslaggevende periode die hij in het land doorbracht is Vincent van Gogh altijd populair in Frankrijk. Van Gogh uit 1991 is een opvallende film omdat het veel van de beroemde incidenten, zoals het afgesneden oor, negeert. Zanger Jacques Ducront speelt een intense titelrol van iemand die moeite heeft met persoonlijke relaties en zijn geestelijke gezondheid. Van Gogh duikt ook op in een van de episodes van Dreams (1990). De Japanse filmer Kurusawa koos verrassend voor collega regisseur Martin Scorsese als Van Gogh die bezig is met het schilderen van een van zijn korenvelden.