Vincent van Gogh in Nuenen

Vincent van Gogh in Nuenen staat voor een cruciale tijd in zijn carrière en hier portretteerde hij een lokale boerenfamilie als De Aardappeleters.

Terug naar Brabant

Vincent van Gogh werd in Noord-Brabant geboren. Na een kort verblijf in Drenthe keerde hij in 1883 terug bij zijn ouders die inmiddels waren verhuisd naar Nuenen. Van Gogh was toen al actief als schilder. Bovendien gaf hij in Eindhoven les aan andere schilders. Zoals vaker in zijn leven voelde Van Gogh zich niet thuis in Nuenen. Twee jaar later vertrok de kunstenaar verbitterd naar Antwerpen. Toch is Nuenen belangrijk geweest in zijn carrière. Het ruige boerenleven bood hem nieuwe onderwerpen voor zijn schilderijen. Hier schilderde hij onder andere Twee boerinnen, spittend en Stilleven met mand aardappelen.

De Aardappeleters

Een van die schilderijen over boeren zou zijn eerste meesterwerk worden. Van Gogh schilderde De Aardappeleters in april 1885, een maand na het overlijden van zijn vader. Vaak wordt aangenomen dat deze gebeurtenis verantwoordelijk is voor de sombere toon van het schilderij. Van Gogh maakte verschillende studies om zo de juiste compositie te krijgen. Daarom bestaan er ook twee versies van De Aardappeleters. Een voltooide versie hangt in het Van Gogh Museum terwijl een tweede onafgemaakte versie in het Kröller-Müller hangt. Men gaat er van uit dat de familie De Groot wordt afgebeeld waarvan zelfs het adres bekend is: Gerwenseweg 4 te Nuenen. Lange tijd vond Van Gogh dit zijn meest geslaagde werk. In 1991 werd De Aardappeleters samen met een aantal andere schilderijen uit het Van Gogh Museum gestolen, al lieten de dieven de schilderijen om onbekende redenen snel achter.

Van Gogh Village Nuenen

Veel plaatsen waar Vincent van Gogh heeft gewoond hebben een museum of attractie die aan hem gewijd is. Het Van Gogh Village Nuenen bestaat uit diverse activiteiten. In Vincentre is een vaste tentoonstelling te vinden over de persoon Van Gogh en wat hij van Nuenen vond. Van hieruit kan men een wandeling beginnen door het openluchtmuseum dat over 22 locaties beschikt die met Van Gogh te maken hebben (14 zijn bijvoorbeeld door hem geschilderd of getekend.) Van Gogh Village Nuenen is onderdeel van Van Gogh Brabant dat verschillende plekken in de provincie onder aandacht brengt waar de schilder leefde. Over die periode heeft men zelfs een boek en een informatieve app gepubliceerd.