Vincent van Gogh Nieuws

Vincent van Gogh Nieuws. Vincent van Gogh was tijdens zijn leven nooit bekend maar tegenwoordig is de schilder om verschillende redenen regelmatig in het nieuws te zien.

Altijd nieuws

Vincent van Gogh is al langer dan een eeuw geleden overleden en toch blijft hij maar nieuws genereren. Het helpt dat de schilder die tijdens zijn leven geen succes kende is uitgegroeid tot een van de beroemdste kunstenaars aller tijden. Dit betekent dat het leven van Van Gogh tot in de details wordt onderzocht. Elke nieuwe wetenswaardigheid staat garant voor een nieuwsbericht. Daarnaast is Van Gogh commercieel zeer interessant en organiseert men naast tentoonstellingen diverse nieuwe belevingen rond de kunstenaar. Wat is het laatste nieuws rond de getormenteerde schilder?

Teruggevonden voorwerpen

Een teruggevonden voorwerp van Vincent van Gogh kan altijd op aandacht rekenen. Nog steeds hoopt men ooit de definitieve foto te vinden waarop Van Gogh is te zien. Elke fotovondst houdt de gemoederen weer bezig maar lijkt vervolgens op niets uit te lopen. Wel authentiek was het schetsboek van de schilder dat is teruggevonden. Hierin staan tekeningen uit zijn roemruchte periode in Arles. Totdat het in november als boek wordt uitgegeven doet men geheimzinnig over het verhaal achter de vondst. Een typisch kunsthistorisch nieuwtje is het bericht dat de slaapmaker van Van Gogh in Arles niet blauw maar lila van kleur was. Die slaapkamer werd door de schilder vereeuwigd op drie beroemde doeken. In zijn brieven schijnt Van Gogh de kamer anders te omschrijven dan de schilderijen doen vermoeden. Bovendien is bekend dat sommige van zijn schilderijen onderhevig zijn aan verkleuring.

Ervaar Van Gogh

Ondanks zijn grote productie is er een eindige verzameling Van Gogh-schilderijen. Het overgrote deel bevindt zich bovendien in Nederlandse musea. Dit weerhoudt mensen er niet van om Van Gogh op een andere manier te ervaren. Zo is Van Gogh ook populair in China. In Peking werd onlangs de Meet Van Gogh Experience geopend. Dit is een interactieve 3D-ervaring waarbij de bezoeker op een nieuwe manier kennis maakt met het leven en de kunst van Van Gogh. Zulke ervaringen kunnen nog een stapje verder. Zo heeft The Art Institute of Chicago naar aanleiding van een expositie over de slaapkamers van Van Gogh de slaapkamer van de schilder in Arles nagebouwd. Via Airbnb kunnen geïnteresseerden een nacht doorbrengen in de beroemde slaapkamer uit het Gele Huis. Kosten: 9 euro.