Vincent van Gogh fietsroutes

Vincent van Gogh fietsroutes vormen een leuke en sportieve manier om plekken te ontdekken waar de schilder heeft geleefd of inspiratie opdeed.

Fietsroute Brabant

Fietsen langs plaatsen die belangrijk zijn geweest in het leven van Vincent van Gogh vormt een prettige manier om in de leefwereld van de schilder te raken. Van Gogh werd in Brabant geboren en bracht hier zijn kindertijd door. In zijn eerste jaren als schilder keerde hij hier tijdelijk terug. In de provincie Brabant is een officiële Van Gogh fietsroute aangelegd. Deze is aangegeven met groene fietsbordjes. Het is een tocht met een lengte van maximaal 335 kilometer. De route kent vijf beginpunten die corresponderen met plaatsen waarin men bezienswaardigheden kan bezoeken. Dit zijn het Vincent van GoghHuis (Zundert), de Van Gogh Kerk (Etten-Leur), Vincents Tekenlokaal (Tilburg), het Noordbrabants Museum (’s-Hertogenbosch) en Vincentre (Nuenen). Het Van Gogh fietspad tussen Eindhoven en Nuenen dat geïnspireerd is op zijn schilderij De Sterrennacht ligt op de fietsroute. Wanneer het donker is geeft dit fietspad met een lengte van 600 meter op prachtige wijze licht.

Fietsen door Europa

Vincent van Gogh reisde veel. Hij bracht een groot deel van zijn leven door in het buitenland. Wie de voetstappen van Van Gogh wil volgen kan dit grotendeels met de fiets doen. De Europese Van Gogh fietsroute loopt van Nuenen tot Parijs. Hij heeft een totale afstand van 900 kilometer en is op laag tempo in twaalf dagen te voltooien. De route heeft een typische lusvorm die de fietser van Nuenen eerst naar het noorden brengt (Van Gogh leefde tijdelijk in Amsterdam.) Vanaf Amsterdam gaat de route weer naar het zuiden waarbij onder andere Den Haag wordt aangedaan waar Van Gogh een tijd in een kunsthandel werkte. Vandaar uit gaat men richting Antwerpen om vervolgens Noord-Frankrijk te doorkruisen. Het eindpunt is de dorpskerk van Auvers-sur-Oise. In dit dorpje liggen ook de graven van zowel Vincent als Theo Van Gogh. Wie niet bang is voor de drukte kan de route nog even doorzetten naar het centrum van Parijs. In de wijk Montmartre woonde Van Gogh een tijd samen met zijn broer en ontmoette hij veel andere kunstenaars. De Van Gogh route is verkrijgbaar als een boekje dat naast een fietskaart veel extra informatie bevat. Naast praktische informatie kan men hier veel lezen over de werken en brieven van de schilder. De route is ook verkrijgbaar als GSP-bestand.