Vincent van Goghs Korenveld met kraaien

Vincent van Goghs Korenveld met kraaien is een van de laatste schilderijen van de schilder, het wordt over het algemeen beschouwd als een meesterwerk.

Laat meesterwerk

Vincent van Goghs Korenveld met kraaien (soms ook wel Korenvelden onder dreigende luchten met kraaien genoemd) is een van zijn laatste schilderijen. Hij schilderde het in juli 1890 in Auvers-sur-Oise, enkele weken voordat hij zelfmoord pleegde. Korenveld met kraaien is een van de topstukken van het Van Gogh Museum in Amsterdam. Van Gogh schilderde het met olieverf op een rechthoekig canvas van 50,5 bij 103 centimeter. De schilder gebruikte dit langere dubbel-vierkant formaat canvas wel vaker tijdens zijn laatste levensjaar. Zo kon hij nog mooier landschappen vastleggen, bijvoorbeeld Korenvelden onder wolkenluchten en Landschap in de regen.

Voorbode van de dood?

Korenveld met kraaien is een van de beroemdste schilderijen ter wereld. De titel omschrijft precies wat Van Gogh afbeeldde: door een korenveld loopt een weg naar de horizon. De hemel is dreigend met een donkere kleur waarin nog maar een paar lichte wolken zijn te herkennen. Laag boven het korenveld vliegen een aantal kraaien. De weg zonder einde, de dreigende lucht en de zwarte vogels geven het schilderij een zwaarmoedige sfeer die door velen wordt gezien als een aankondiging van de dood. In een brief aan zijn broer Theo en diens vrouw Jo die Van Gogh schreef rond de tijd dat hij Korenveld met kraaien schilderde lijkt hij dit gedeeltelijk te beamen. Net als Korenvelden onder wolken en De tuin van Daubigny zegt hij de gevoelens van verdriet en extreme eenzaamheid met de schilderijen te willen uitbeelden. Aan de andere kant zegt Van Gogh dat ze ook de kracht en het gezonde leven van het platteland laten zien. Bovendien schrijft Van Gogh dat hij de drie schilderijen binnen afzienbare tijd naar Parijs zal meenemen om aan zijn broer te laten zien. De laatste opmerking bewijst dat Van Gogh niet geobsedeerd was door de gedachte aan de dood.

Laatste schilderij?

Maar was Korenveld met kraaien het laatste schilderij van Vincent van Gogh? Lange tijd nam men dit namelijk aan en werd zelf gezegd dat het schilderij op zijn ezel lag toen hij stierf. Inmiddels weet men dat het schilderij op 10 juli 1890 is geschilderd. De tuin van Daubigny en Boomwortels zijn zeker later geschilderd. Omdat Van Gogh zichzelf waarschijnlijk in een korenveld neerschoot dacht men vaak dat hij dit in het afgebeelde veld had gedaan.