Vincent van Gogh in Parijs

Vincent van Gogh in Parijs staat voor een belangrijke periode zijn leven waarin hij veel optrekt met andere schilders en zijn stijl weet te verfijnen.

Kunststad

Parijs speelt een essentiële rol in het leven van Vincent van Gogh. In 1873 en 1874 werkte hij op twintigjarige leeftijd een korte tijd in Parijs op het hoofdkantoor van de kunsthandel Goupil & Cie. Dit verblijf is belangrijk omdat Van Gogh in deze periode musea bezoekt en interessante schilderijen ontdekt. Ook al kende Van Gogh op die leeftijd nog geen roeping om kunstenaar te worden zou het werk van Millet en Breton later grote invloed krijgen op zijn eerste schilderijen.

Terugkeer naar Parijs

Van Gogh was in de daaropvolgende jaren zoekende en woonde in diverse landen. Wanneer Van Gogh in maart 1886 weer in Parijs arriveert, is hij schilder en heeft dan al De Aardappeleters voltooid. Hij gaat bij zijn broer Theo wonen die wel kunsthandelaar is gebleven. Men weet nog precies waar de broers in Parijs woonden: Rue Lepic 54. Die straat ligt in de wijk Montmartre in het 18de arrondissement. De wijk zelf ligt op een heuvel en is onder andere bekend vanwege de Sacré-Coeur. In de tijd dat Van Gogh hier leefde groeide Montmartre net uit tot een wijk voor artiesten. Toulouse-Lautrec en Pissarro hadden hier bijvoorbeeld hun ateliers.

Nieuw kennissen

Van Gogh liet zich snel inspireren door zijn nieuwe leefomgeving. Een van zijn eerste schilderijen zou Gezicht op de daken van Parijs heten. In Parijs raakt van Gogh ook steeds meer gefascineerd door Japanse kunst die op dat moment erg in is. Het werk van Hiroshige en Hokusai vindt de schilder zeer inspirerend vanwege zijn eenvoud, natuurlijke onderwerpen en kleurgebruik. Van Gogh ontmoette andere schilders in de verfwinkel van Julien “Père” Tanguy die hij met een portret zou vereeuwigen. Op zijn beurt werd Van Gogh in 1887 door Toulouse-Lautrec geportretteerd (een schilderij dat nu in het Van Gogh Museum hangt.) Na ruzie met zijn broer ging Van Gogh in Asnières-sur-Seine, een buitenwijk van Parijs, wonen. Hij ontmoette de schilder Signac en begon zijn pointillismetechniek over te nemen. In deze periode schilderde Van Gogh onder andere een serie schilderijen van de Seine-rivier. Aan het einde van het jaar organiseerde Van Gogh in Montmartre een tentoonstelling van eigen werk samen met Bernard, Anquetin en Toulouse-Lautrec. Ondanks zijn vele werk en groeiende kenniskring raakte Van Gogh uitgeput door het leven in Parijs en in februari 1888 zou hij naar het zuiden van Frankrijk vertrekken.