Vincent van Gogh documentaires

Vincent van Gogh documentaires zijn er in overvloed waarbij vaak een biografisch verhaal wordt verteld dat is gebaseerd op zijn vele briefwisselingen.

Overdaad aan documentaires

Beeldende kunst is erg populair. Niet alleen in musea. Een populaire vorm om kunst mee te presenteren en verklaren is de documentaire. Over een van de bekendste schilders aller tijden zijn dan ook talloze documentaires gemaakt. Deze geven vaak een overzicht van het leven van de kunstenaar waarbij de briefwisseling met zijn broer Theo de basis vormt. Als alternatief richt de documentaire zich op een bepaalde periode of wijdt men de documentaire aan een nieuw inzicht. Zo zorgde De blik van Wallsteijn in 2003 voor furore omdat de film voor het eerst bewegende beelden van Van Gogh zou presenteren. Al snel bleek dat deze beelden niet echt waren.

Zijn werk

In 1948 maakte de Franse regisseur Alain Resnais waarschijnlijk de eerste Van Gogh-documentaire. Deze was nog in zwart-wit wat nu ondenkbaar is. Bovendien is men sindsdien ook veel meer te weten gekomen over Van Gogh. Een recente documentaire die zich richt op de werken van de schilder is Vincent van Gogh: A New Way of Seeing (2015). Regisseur David Bickerstaff kreeg als eerste volledige toegang tot het Van Gogh Museum. Zo krijgt hij de kans om de voorbereidingen op een nieuwe inrichting van het museum te volgen. Diverse betrokkenen, zoals kunsthistorici, kunstenaars, familieleden en medewerkers van het museum geven hun mening over de schilder die in bepaalde scènes gespeeld wordt door Jamie de Courcey. In tegenstelling tot de meest Van Gogh-documentaires werd A New Way of Seeing gemaakt voor vertoning in de bioscoop.

Televisieserie

In 2015 werd ook een zesdelige documentaireserie over Van Gogh uitgezonden door AVRO/TROS. Deze serie met de titel Krabbé zoekt Van Gogh wordt uiteraard gepresenteerd door de acteur Jeroen Krabbé die als schilder al jaren gefascineerd is door Van Gogh. Eerder had Krabbé Vincents neef en erfgenaam, Vincent Willem gespeeld in de EO-serie Van Gogh; een huis voor Vincent (2013). Krabbé maakt er een soort roadmovie van waarbij hij elke aflevering naar een andere plek uit het leven van de kunstenaar rijdt. Daarbij vertelt Krabbé over allerlei aspecten van de schilder. De persoonlijke problemen komen natuurlijk aan bod, maar ook technische zaken worden besproken zoals het verdwijnen van de kleur rood uit zijn schilderijen. Inmiddels is Krabbé zoekt Van Gogh ook op dvd verkrijgbaar.