Vincent van Gogh overleden

Vincent van Gogh werd op 30 maart 1853 geboren in het Brabantse dorp Zundert. Vincent van Gogh overleed op 37-jarige leeftijd in Auvers-sur-Oise na een productief maar ongelukkig leven waar hij artistiek weinig succes kende.

Jong gestorven

Vincent van Gogh kende geen gelukkig leven. De schilder verkeerde altijd in geldnood, had ongelukkige relaties, werd geplaagd door psychische problemen en verkocht maar een schilderij tijdens zijn leven. Naar wordt aangenomen pleegde Van Gogh op 37-jarige zelfmoord. Van Gogh woonde op dat moment in het Franse dorpje Auvers-sur-Oise. Daar was de schilder in mei 1890 aangekomen nadat hij in Saint-Rémy-de-Provence een tijd had doorgebracht in een inrichting. In daaropvolgende maanden was Van Gogh zeer productief. Zo schilderij hij hier het beroemde Korenvelden onder dreigende luchten met kraaien en Portret van Dr. Gachet dat in 1990 een recordprijs van $82,5 miljoen opleverde.

Zelfmoord

Het laatste schilderij van Van Gogh, het bijna abstracte Boomwortels, maakt hij nooit af. Op 27 juli 1890 probeerde hij zichzelf door het hart te schieten. Niemand weet precies waar de schilder dit deed en het pistool is ook nooit teruggevonden. Van Gogh mikte niet goed en miste het hart. Toch overleed hij twee dagen later in het ziekenhuis vanwege een wondinfectie. Zijn broer Theo die in het nabijgelegen Parijs woonde was bij Vincent toen deze stierf en zijn laatste woorden uitsprak: “La tristesse durera toujours.” (Het verdriet zal eeuwig duren). Op 30 juli werd Van Gogh op de gemeentelijke begraafplaats van Auvers-sur-Oise begraven. Hier waren ongeveer twintig mensen aanwezig waaronder zijn broer, schilders als Lucien Pissarro en Charles Laval, naast bekenden als Dr. Gachet en Julien Tanguy.

Of toch moord?

Omdat er geen getuigen bij de zelfdoding waren is soms geopperd dat Van Gogh werd vermoord. In 2011 verscheen de biografie Vincent van Gogh: The Life van de Amerikaanse schrijvers Steven Naifeh en Gregory White. In het boek stellen zij onder andere dat Van Gogh in correspondentie zelfmoord zondig vond en dat hij juist weer in een positieve stemming was geraakt. De onderzoekers wijzen erop dat de kogel niet in een recht lijn het lichaam binnendrong wat wijst op een andere schutter. Hun hypothese is dat Van Gogh met twee tieners was gaan drinken waarvan een graag met een slecht functionerend pistool speelde. Deze jongen zou Van Gogh per ongeluk hebben neergeschoten. Dit past bij de woorden van Van Gogh die op zijn sterfbed heeft gezegd “Beschuldig niemand… het was ik die mijzelf wilde doden.” Twee onderzoekers van het Van Gogh Museum bestudeerden vervolgens dezelfde bronnen en kwamen tot de conclusie dat de schilder toch zelfmoord pleegde.