Vincent van Gogh in Zundert

Vincent van Gogh werd in Zundert (Noord-Brabant) geboren en zou er zijn kinderjaren grotendeels doorbrengen, zijn geboortehuis heet nu het Van GoghHuis.

Geboorteplaats

Vincent Willem van Gogh werd op 30 maart 1853 geboren als oudste zoon van de dominee Theodorus van Gogh en zijn vrouw Anna Cornelia Carbentus in het Brabantse Zundert. Hij had twee broers en drie zussen: Anna Cornelia, Elizabeth Huberta, Theodorus (Theo), Willemien Jacoba en Cornelis Vincent. Van Gogh zou zijn hele jeugd in Zundert doorbrengen. Er is weinig bekend van zijn jeugdjaren in Zundert. Hij zou vooral een zwijgzame jongen zijn geweest. Op zijn achtste ging hij naar de dorpsschool maar werd hier een jaar later alweer vanaf gehaald. In 1864 zou Van Gogh Zundert verlaten voor een verblijf op een kostschool in Zevenbergen. De toekomstige schilder zou nooit meer in Zundert wonen aangezien zijn ouders later naar Helvoirt en Etten verhuisden.

Geboortehuis

Het geboortehuis van Vincent van Gogh was de pastorie die tegenover het gemeentehuis lag. De kerk waar zijn vader preekte lag op een steenworp afstand. Het huis werd in 1903 gesloopt. Uiteindelijk is hier het nieuwe Van GoghHuis gevormd door twee panden samen te voegen. Een plaquette van Niel Steenbergen is in de gevel aangebracht als herinnering aan de wereldberoemde dorpsgenoot. Beide panden zijn compleet gerenoveerd waarbij de tuin is ingericht zoals hij er uitzag in de jeugd van Van Gogh.

Activiteiten

Het Van GoghHuis wordt tegenwoordig gebruikt als kunstcentrum. Vast onderdeel is de presentatie ‘Vincent van Gogh – De wortels van een meester’. Hierin wordt een beeld opgeroepen van de jeugd van Vincent, zijn relatie met diverse familieleden, zijn liefde voor de natuur en hoe Zundert er destijds uitzag. Het tweede deel van de presentatie is gewijd aan de kunstenaar Van Gogh. Door schilderijen en citaten te mixen wordt zijn invloed op andere schilders uitgelegd. Daarnaast is er een ruimte ingericht voor wisseltentoonstellingen met werk van kunstenaars die geïnspireerd zijn door Van Gogh. In de kosterswoning wordt werk getoond en verkocht van kunstenaars die hier als artist-in-recidence hebben gewerkt (en gewoond.) Het Van Gogh Documentatiecentrum is bedoeld voor onderwijs en wetenschap. Het archiefmateriaal en een uitgebreide collectie boeken is toegankelijk voor scholieren en studenten. Het Van GoghHuis organiseert verschillende activiteiten zoals workshops waarbij men onder andere leert om te schilderen als Van Gogh. Bovendien zijn er fiets- en wandelroutes verkrijgbaar voor Zundert en omgeving.