Het gele huis van Vincent van Gogh

Het gele huis van Vincent van Gogh is een van zijn bekende werken uit de periode dat hij in het Franse plaatsje Arles woonde en verbeeldt zijn huurhuis.

Het gele huis

Het gele huis (La Maison jaune) is een beroemd schilderij van Vincent van Gogh dat hij in september 1888 schilderde. Het is geschilderd met olieverf op een doek van 72 bij 91,5 centimeter. Tegenwoordig hangt Het gele huis in het Vincent van Gogh Museum (Amsterdam). Van Gogh veranderde de titel van het schilderij een aantal keer. Eerst noemde hij het La Maison et son entourage (Het huis en zijn omgeving) daarna La Rue (De straat).

Van Goghs leefomgeving

In mei 1888 huurde Van Gogh vier kamers in een deel van het pand op nummer 2 aan Place Lamartine in het Franse plaatsje Arles. De gezondheid van de schilder was in Parijs achteruitgegaan en in het zachte mediterrane klimaat van Zuid-Frankrijk kon hij op kracht komen. Het effect op zijn schilderijen was veel groter dan op zijn gezondheid. In Arles zou het werk van Van Gogh veranderen dankzij een explosieve kleurenpracht. Het gele huis was buitengewoon aangenaam voor de schilder aangezien hij naast leefruimte genoeg ruimte had voor een groot atelier. Van Gogh wilde in het complete pand een kunstenaarscollectief beginnen. Zijn collega Paul Gauguin zou dan ook een tijdje in het gele huis logeren.

Blik in het verleden

Het gele huis bestaat niet meer. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het bij een bombardement verwoest. Daarom geeft het schilderij van Van Gogh een unieke blik in zijn dagelijkse leefwereld. Het hoekhuis met groene deur en ramen werd bewoond door de schilder. Zijn eigen slaapkamer zou hij ook nog vereeuwigen op het schilderij De slaapkamer. Links van het huis ligt een restaurant met kruidenierswinkel. Naar eigen zeggen at Van Gogh hier elke dag. De Avenue Montmajeur loopt aan de rechterzijde door onder twee spoorbruggen (op een is een net passerende trein afgebeeld.) Voorbij de tweede spoorburg woonde zijn vriend Joseph Roulin, de beroemde postbode die net als zijn familieleden door Van Gogh werd geportretteerd. Het schilderij is een mooi voorbeeld van Van Goghs nieuwe kleurgebruik waarbij het vale geel contrasteert met de strak blauwe lucht. Naast een schilderij maakte Van Gogh ook een pentekening en een aquarel van het gele huis.