Theo van Gogh: steunpilaar van een genie

Theo van Gogh: steunpilaar van een genie. Theo van Gogh, de jongere broer van Vincent, was een ware steunpilaar voor de schilder en hielp hem tijdens zijn carrière op verschillende manieren.

Jongere broer

Theo van Gogh werd op 1 mei 1857 geboren. Zijn broer Vincent was vier jaar ouder. Hij volgde in de voetstappen van Vincent door voor de kunsthandel Goupil & Cie te gaan werken. Vincent werkte destijds in Den Haag en Theo zou in het Brusselse filiaal beginnen. In tegenstelling tot zijn broer voelde Theo zich thuis in de kunsthandel en hij zou uiteindelijk promotie maken naar het filiaal in Parijs, op dat moment een kunststad in opkomst. Theo bleef tot het einde van zijn leven kunsthandelaar.

Beroemde correspondentie

De broers schreven elkaar al brieven voordat Vincent schilder werd. Door de jaren heen werd Theo de steun en toeverlaat van Vincent. Het was Theo die Vincent op het idee bracht om kunstenaar te worden. Hij steunde de schilder financieel en emotioneel. Vincent schreef bijna altijd een brief aan Theo wanneer hij nieuw werk had voltooid, vaak voegde hij een schets toe. Maar ook zijn twijfels en duistere gedachten vertrouwde Vincent zijn broer toe. De briefwisseling tussen beide broers is in het kielzog van Vincents schilderijen beroemd geworden en in veel talen vertaald.

In Parijs

Toen Theo in Parijs woonde vond hij zijn draai in de kunstwereld. In 1886 vroeg hij Vincent om bij hem in Parijs te komen wonen. Dat samenzijn ging vanwege het moeilijk karakter van de oudste broer niet altijd even makkelijk maar Theo introduceerde Vincent bij een groot aantal schilders die zouden uitgroeien tot de beroemdste van de negentiende eeuw, bijvoorbeeld Georges Seurat, Henri de Toulouse-Lautrec, Camille Pissarro en natuurlijk Paul Gauguin. Na omzwervingen in Zuid-Frankrijk zou Vincent in 1890 weer in de buurt van zijn broer gaan wonen. Maar dat zelfde jaar pleegde Vincent zelfmoord. Dit deed hij op een onhandige manier waardoor hij pas twee dagen later stierf. Theo kreeg hierdoor de kans om vanuit Parijs zijn geliefde broer aan zijn sterfbed te bezoeken. Hij was er dan ook bij toen Vincent zijn laatste woorden uitsprak. Helaas was Theo in veel opzichten net zo ongelukkig als zijn broer. Na de dood van Vincent raakte hij in een depressie en werd opgenomen in een gesticht. Eenmaal van Frankrijk overgebracht naar Utrecht stierf hij op 33-jarige leeftijd. In 1914 werd Theo naast zijn broer herbegraven in Auvers-sur-Oise.