Paul Gauguin: een exotische schilder

Paul Gauguin was een veelzijdige tijdgenoot van Vincent van Gogh op wie hij een grote invloed had, hij liet zich vaak inspireren door verre reizen.

Late kunstinteresse

De Franse schilder Paul Gauguin wordt op 7 juni 1848 in Parijs geboren. Net als Vincent van Gogh leek Gauguin in eerste instantie helemaal niet geïnteresseerd in kunst. Zo zat de jonge Gauguin een aantal jaren bij de marine waarna hij opklom tot succesvol beurshandelaar. Veel van zijn verdiende geld stak hij in het verzamelen van kunst. Tegelijkertijd begon hij zich te ontwikkelen tot schilder die een impressionistische stijl hanteerde. Nadat de beurs in 1882 instortte besloot Gauguin uiteindelijk om schilder te worden. In Parijs valt zijn gedurfde kleurgebruik op waarmee hij zich onderscheidt van de impressionisten.

Contact met Van Gogh

Gauguin zou verre reizen maken, onder andere naar het eiland Martinique waar hij inspiratie opdeed en in een losse, kleurrijke stijl schilderde. Vincent en Theo van Gogh waren onder de indruk van deze schilderijen. Theo zou drie exemplaren kopen voor zijn kunsthandel. Vincent raakte bevriend met Gauguin die hij zeer bewonderde. Op aanraden van Theo besloot Gauguin om bij Vincent van Gogh in het Gele Huis te gaan wonen. Het idee was dat de twee schilders uiteindelijk in Arles een kolonie voor kunstenaars zouden stichten. Na een veelbelovend begin waarin de schilders samen op pad gingen en soms hetzelfde tafereel schilderden werd de vriendschap al snel op de proef gesteld. Gauguin zou arrogant zijn en Van Goghs idolate houding veranderde in vijandigheid. Volgens Gauguin zou Van Gogh hem op 23 december 1888 met een scheermes aanvallen, waarna hij een stuk van zijn eigen oor afsneed. Gauguin verliet de dag daarna Arles en zou Van Gogh nooit meer zien.

Reizen naar Tahiti

Nadat Gauguin geld wist te verdienen met de verkoop van schilderijen vertrok hij in 1891 naar Tahiti in de Stille Oceaan. Aangezien hij weinig geld had, gebruikte Gauguin een bamboehut als studio. Hier schilderdij hij taferelen uit het lokale leven als Fatata te miti en La Orana Maria. Bij terugkeer in Frankrijk bleken zijn schilderijen weinig succesvol en zou Gauguin zich definitief onmogelijk maken bij zijn collega’s en echtgenote. Gedesillusioneerd keerde de schilder terug naar Tahiti waar hij een comfortabel leven opbouwde. Na een pauze begon Gauguin weer met schilderen waarbij hij steeds meer het lokale publiek wilde behagen in plaats van kunstenaars en critici in Parijs. Geplaagd door geldzorgen en lichamelijk ongemak zou Gauguin zijn meesterwerk D’où Venons Nous / Que Sommes Nous / Où Allons Nous schilderen. Hij overleed in 1903.