Het graf van Vincent van Gogh

Het graf van Vincent van Gogh en dat van zijn broer Theo ligt in het Franse dorpje Auver-sur-Oise waar hij in 1890 stierf en wordt nog regelmatig bezocht.

Jong gestorven

Vincent van Gogh stierf op jonge leeftijd. Hij was 37 jaar oud toen hij op 29 juli 1890 overleed. Op dat moment woonde hij in het Franse dorpje Auvers-sur-Oise in de buurt van Parijs. Van Gogh bevond zich op deze manier weer in de buurt van zijn broer Theo die in de Franse hoofdstad woonde. Bovendien had Theo gehoord dat in het dorp een doktor woonde die goed overweg kon met creatieve geesten. Van Gogh raakte inderdaad bevriend met deze Paul-Ferdinand Gachet die hij zou portretteren op een beroemd geworden schilderij. Toch mocht de verhuizing uiteindelijk niet baten en Van Gogh pleegde zelfmoord.

Begraafplaats

Van Gogh kon op zijn sterfbed nog afscheid nemen van zijn broer Theo. Daarna zou hij een uitvaartsmis krijgen in de lokale kerk. Maar omdat zelfmoord een zonde is ziet de pastoor er op het laatste moment van af. Zijn lichaam wordt opgebaard in de herberg waar hij woonde waarna vrienden en familie afscheid kunnen nemen. Vervolgens werd Van Gogh begraven op de lokale begraafplaats dat via een pad door korenvelden is te bereiken. Het graf heeft een eenvoudige grafsteen waar op staat gegraveerd: Ici repose (Hier rust) Vincent van Gogh. De schilder kon natuurlijk niet weten dat hij ooit door zijn broer zou worden vergezeld. Theo van Gogh stierf namelijk begin 1891. Hij werd in eerste instantie in Utrecht begraven. Maar op in 1914 werd zijn lichaam overgebracht naar Auvers-sur-Oise om naast zijn broer Vincent te worden begraven. Theo heeft een identieke grafsteen gekregen en op de graven groeit een klimop. Deze plant symboliseert de verbondenheid van beide broers.

Toerisme

Ondanks de nabijheid van Parijs is Auvers-sur-Oise een dorp gebleven. Van Gogh-liefhebbers uit de hele wereld bezoeken het graf van de schilder sinds jaar en dag. Toch is het dorp weinig toeristisch. Naast het graf zijn het huis van dokter Gachet en de herberg nog steeds intact. Mensen branden regelmatig een kaarsje bij de graven van de Van Goghs. Ook laten ze brieven, kaarten en penselen achter. Eigenlijk is het verboden maar sommige bezoekers strooien de as van overledenen uit over het graf. Dit is vaak de laatste wens van kunstenaars.