Vincent van Gogh fietspad

Vincent van Gogh fietspad is een speciaal door Daan Roosgaarde ontwikkelde lichtgevende installatie geïnspireerd door het schilderij De Sterrennacht.

Van Gogh fietspad

Het Van Gogh fietspad ligt in Eindhoven net buiten Nuenen. De schilder woonde hier in 1883. Het fietspad met een lengte van 600 meter is ontworpen door de kunstenaar Daan Roosgaarde. Hij liet zich inspireren door het schilderij De Sterrennacht dat Vincent van Gogh in juni 1889 schilderde. Van Gogh leefde op dat moment in een inrichting in het Franse plaatsje Saint-Rémy-de-Provence. Op het schilderij is een uitzicht op een dorpje en een bergketen te zien tijdens een sterrennacht. Van Gogh liet de hemel op karakteristiek wijze kronkelen langs de sterren. Dit patroon was ook de inspiratie voor het lichtgevende fietspad.

Gloeiende stenen

Voor het Van Gogh fietspad gebruikte Roosgaarde duizenden gloeiende stenen. Deze worden overdag opgeladen met zonlicht waarna ze in het donker licht afgeven. Hierdoor ontstaat een effect alsof de fietser over een sterrennacht fietst. Het Van Gogh fietspad was de tweede installatie in het Smart Highway Project. Dit project bestaat uit een serie interactieve en duurzame wegen die Roosgaarde samen met het bouwbedrijf Heijmans realiseert. Het idee is om wegen te maken die energie, licht en verkeerssignalen op nieuwe, interactieve manieren combineert. Roosgaarde zei zelf over het project: “Ik wil een plek creëren die mensen als bijzonder ervaren, techniek gekoppeld aan beleving, dat is waar techno-poëzie voor mij voor staat”. Het fietspad ligt in het oostelijk deel van Eindhoven, tussen de Opwettense Watermolen in Nuenen en de Collse Watermolen in Eindhoven die allebei door Van Gogh werden geschilderd.

Vincent’s Homeland

Het vrij toegankelijke Van Gogh fietspad is onderdeel van een lange fietsroute die gewijd is aan de schilder. Met deze route worden een zestal locaties in Brabant verbonden die te maken hebben met Van Gogh. Deze locaties worden samen Vincent’s Homeland genoemd. Zo maakte Van Gogh in Nuenen zijn beroemde schilderij De Aardappeleters. In Zundert werd Van Gogh geboren en bracht hij zijn kindertijd door. Het Van Gogh fietspad is in 2014 officieel geopend door prinses Laurentien. Het project werd ter inleiding van het 125ste sterfjaar van de schilder gerealiseerd. Om die reden zijn in Nederland, België en Frankrijk verschillende evenementen georganiseerd.