Vincent van Gogh quizzen

Vincent van Gogh quizzen
Vincent van Gogh quizzen zijn erg populair, vooral online zijn veel varianten te vinden waarmee de kennis over de beroemde schilder kan worden getest.

Gedetailleerd leven

Vincent van Gogh was tijdens zijn leven een onbekende artiest. Toch weten we veel van de schilder die pas na zijn dood beroemd werd. Dat is onder andere te danken aan de levendige correspondentie die Van Gogh onderhield met zijn familie en vrienden. Hierdoor zijn er ook een groot aantal feitjes beschikbaar wat Van Gogh tot een dankbaar onderwerp van quizzen maakt. Dankzij internet is het mogelijk om talloze quizzen over Van Gogh en zijn schilderijen te doen. Zo kan men de eigen kennis testen.

Internet quiz

Mensen zijn dol op quizzen die tegenwoordig heel eenvoudig zelf zijn te maken. Op internet vindt men dan ook talloze quizzen over Van Gogh. Veel quizzen vormen niet meer dan een kleine test waarmee niet teveel de diepte in wordt gegaan. Een uitzondering is bijvoorbeeld de Masterpiece Quiz artseverydayliving.com/blog/2015/10/arts-everyday-living-van-goghs-bedroom van Through An Artist’s Eyes. Deze website maakt quizzen over specifieke kunstwerken en geeft bovendien een uitgebreide uitleg bij elk antwoord. Een alternatief is de Android-app Vincent van Gogh Gallery and Quiz dat bestaat uit 75 schilderijen en een groot aantal vragen over het leven en werk van de schilder.

Kunstgeschiedenis

Vincent van Gogh wordt ook vaak gebruikt in kunstquizzen. Of het nu over de 19de eeuwse schilderkunst of de complete kunstgeschiedenis gaat, het werk van Van Gogh doet vanwege zijn grote bekendheid bijna altijd mee. Een van de populairste quizvormen laat de deelnemer een aantal vragen beantwoorden waarna een schilderij wordt gepresenteerd dat het beste bij de eigen persoonlijkheid past. Wanneer het antwoord bevalt, deelt men dit via social media. Playbuzz which famous painting are you is gespecialiseerd in dit soort quizzen en heeft er een aantal waarin Van Gogh als antwoord uit de bus kan komen. Ook zijn er online een paar zelfgemaakte quizvarianten te vinden die alleen maar Van Gogh schilderijen gebruiken, meestal met beperkte resultaten.

Voor kinderen

Vincent van Gogh is een populaire schilder onder kinderen. Van Gogh Brabant ontwikkelde voor leerlingen in groep 7 en 8 een speciale iPad-app met de naam Explore Vincent. Deze app heeft een echt educatief doel met een uitgebreide persoonlijke geschiedenis en presentatie van Van Goghs werken. De app wordt afgesloten met een kennisquiz waarin de gebruiker met tien beeldvragen de opgedane kennis kan testen.