Nieuwe foto van Vincent van Gogh?

Vincent van Gogh volwassen foto
Nieuwe foto van Vincent van Gogh, dat melden kranten nu een Italiaanse kunsthistoricus claimt de schilder te hebben geïdentificeerd op een groepsfoto.

Van Gogh en fotografie

Vincent van Gogh was absoluut geen liefhebber van fotografie dat tijdens zijn leven steeds meer aan populariteit won. Hij vond foto’s doods of machinaal en liet zich dan ook niet fotograferen. Tot nu toe zijn er twee portretfoto’s bekend van de schilder, een als 13-jarige scholier en een als 18-jarige kunsthandelaar. Voor de rest kennen we de volwassen schilder alleen van zijn zelfportretten of portretten geschilderd door Toulouse-Lautrec en Gauguin. Daar lijkt onlangs verandering in te zijn gekomen. De Italiaanse kunsthistoricus Antonio de Robertis stelt dat hij Van Gogh heeft geïdentificeerd op een groepsfoto.

Tussen schilders

De foto in kwestie is een groepsportret van 34 kunstenaars genomen aan de Académie Julian van Parijs. Van Gogh woonde in de tijd dat de foto naar alle waarschijnlijkheid is genomen (februari 1888) in ieder geval in de stad. Op de foto zijn bovendien Gauguin en Vuillard te zien waarmee Van Gogh bevriend was geraakt. De persoon die Van Gogh moet voorstellen heeft een baard en staat naast zijn vriend Andries Bonger. Opvallend is dat de kunstenaars op de groepsfoto naar nationaliteit zijn gegroepeerd dus het is waarschijnlijk dat twee Nederlanders naast elkaar staan.

Kritiek

Er worden wel vaker claims gedaan van foto’s waarop Vincent van Gogh te zien is. Zoals bij veel zaken die met de schilder te maken hebben is de goedkeuring van het Van Gogh Museum essentieel. Zo is een schilderij pas een authentieke Van Gogh als het museum dit zegt. Het museum heeft zich over de foto gebogen en stelt resoluut dat de man op de groepsfoto niet Vincent van Gogh is. Een belangrijk argument is dat de specialisten van het museum door het bestuderen van geschilderde portretten en omschrijvingen van zijn uiterlijk een redelijk goed beeld hebben van de schilder. Dit komt niet overeen met de man op de foto. Voor iemand die een hekel had aan fotografie kijkt de man ook vrij zelfverzekerd in de camera. Overigens bestaat er volgens het Van Gogh Museum wel een foto waarop de volwassen schilder is te zien. Deze is waarschijnlijk in 1886 genomen. Samen met de schilder Émile Bernard zit Van Gogh naast de Seine. Belangrijke kanttekening: Van Gogh is alleen op de rug te zien.
Vincent van Gogh groepsfoto

Of toch wel?

Ingezonden door Cees van Loon:
Bij toeval ben ik op uw site terechtgekomen en heb een en ander met belangstelling gelezen. Zo ook het artikel over de nieuwe tot nu toe onbekende foto van Vincent genomen aan de Académie Julian van Parijs . U komt tot de conclusie dat het Vincent niet is. Ik weet haast zeker van wel! Waarom ga ik u nu uitleggen.

Er hebben altijd misverstanden bestaan over de foto’s van Vincent van Gogh die aan hem zijn toegeschreven door de zoon van Theo, Ingenieur V.W. van Gogh waarvan bekend is dat hij er een zootje van heeft gemaakt en zelf niet wist wie wie was. De bekende portretten zijn door de jaren heen aan meerdere personen toegekend zoals Theo en zelfs Cor van Gogh. Hiervan heb ik zelfs een prachtig voorbeeld maar laat ik me eerste aan u voorstellen.
Mijn naam is Cees van Loon. Beeldend Kunstenaar en fotograaf. Sinds mijn jonge jaren ben ik interesseert in het werk en de persoon Vincent van Gogh. Ik ben in het bezit van meer dan 60 boeken over zijn werk die ik allemaal gelezen heb en heb zo ongeveer alle plaatsen bezocht waar Vincent gewoond en gewerkt heeft en derhalve aardig op de hoogte.

Ook heb ik in het verleden enkele artikelen gepubliceerd die hierop betrekking hebben. Een van deze artikelen ging inhoudelijk over een foto ( portret ) van Vincent en een van Anton Mauve die afkomstig zijn uit het familie album van de schilder Willem Witsen en door zijn kleindochter aan een vriend van me Richard van Dijk die eveneens kunstschilder was. Voor deze foto is zelfs de directeur van het van Gogh museum bij hem thuis geweest omdat ze natuurlijk de foto’s graag wilde hebben. Het bod van hem van 1000 gulden heeft Richard afgewezen en de directeur is weer onverrichte zaken naar huis gegaan. Vanaf dat moment is door het van Gogh museum altijd ontkend dat het een foto betrof van Vincent maar werd toegeschreven aan zijn broer Cor en later weer aan Theo. Beide foto’s zijn nog altijd in privé bezit.

Naar aanleiding van dit artikel werd ik benaderd door een voor mij onbekend persoon met wie ik enige tijd een briefwisseling per email heb gehad. Deze persoon had mijn artikel gelezen en vertelde me het volgende verhaal. De betreffende persoon is een nazaat van de familie van den Berg die onder andere bevriend waren met J.A. Stricker.
Ter gelegenheid van de 80ste verjaardag van Stricker is een feest gegeven waarop een groepsfoto is gemaakt waaronder o.a. Vincent van Gogh, Theo en Anna Cornelia de Vos-Stricker staan. De oud tante van de bezitter van de foto heeft destijds contact gehad met V.W van Gogh ( zoon van Theo ) die korte tijd in het bezit is geweest van de originele foto. Tot de grote verbazing van de eigenaar van de foto is de originele foto hoogstwaarschijnlijk door V.W van Gogh gekopieerd en in het bezit van het van Gogh museum. Ik bezit afbeeldingen van beide! Wat mij echter het meest opviel is dat Vincent van Gogh op de foto overeen komt met de foto van Vincent genomen aan de Académie Julian van Parijs! Op de groepsfoto van Stricker moet gezien de datum plm 20 jaar zijn geweest. Bijgaand het portret van Vincent uit de groepsfoto.
Vincent volwassen
close up Vincent