Vincent van Gogh volwassen foto
Nieuwe foto van Vincent van Gogh, dat melden kranten nu een Italiaanse kunsthistoricus claimt de schilder te hebben geïdentificeerd op een groepsfoto.

Van Gogh en fotografie

Vincent van Gogh was absoluut geen liefhebber van fotografie dat tijdens zijn leven steeds meer aan populariteit won. Hij vond foto’s doods of machinaal en liet zich dan ook niet fotograferen. Tot nu toe zijn er twee portretfoto’s bekend van de schilder, een als 13-jarige scholier en een als 18-jarige kunsthandelaar. Voor de rest kennen we de volwassen schilder alleen van zijn zelfportretten of portretten geschilderd door Toulouse-Lautrec en Gauguin. Daar lijkt onlangs verandering in te zijn gekomen. De Italiaanse kunsthistoricus Antonio de Robertis stelt dat hij Van Gogh heeft geïdentificeerd op een groepsfoto.

Tussen schilders

De foto in kwestie is een groepsportret van 34 kunstenaars genomen aan de Académie Julian van Parijs. Van Gogh woonde in de tijd dat de foto naar alle waarschijnlijkheid is genomen (februari 1888) in ieder geval in de stad. Op de foto zijn bovendien Gauguin en Vuillard te zien waarmee Van Gogh bevriend was geraakt. De persoon die Van Gogh moet voorstellen heeft een baard en staat naast zijn vriend Andries Bonger. Opvallend is dat de kunstenaars op de groepsfoto naar nationaliteit zijn gegroepeerd dus het is waarschijnlijk dat twee Nederlanders naast elkaar staan.

Kritiek

Er worden wel vaker claims gedaan van foto’s waarop Vincent van Gogh te zien is. Zoals bij veel zaken die met de schilder te maken hebben is de goedkeuring van het Van Gogh Museum essentieel. Zo is een schilderij pas een authentieke Van Gogh als het museum dit zegt. Het museum heeft zich over de foto gebogen en stelt resoluut dat de man op de groepsfoto niet Vincent van Gogh is. Een belangrijk argument is dat de specialisten van het museum door het bestuderen van geschilderde portretten en omschrijvingen van zijn uiterlijk een redelijk goed beeld hebben van de schilder. Dit komt niet overeen met de man op de foto. Voor iemand die een hekel had aan fotografie kijkt de man ook vrij zelfverzekerd in de camera. Overigens bestaat er volgens het Van Gogh Museum wel een foto waarop de volwassen schilder is te zien. Deze is waarschijnlijk in 1886 genomen. Samen met de schilder Émile Bernard zit Van Gogh naast de Seine. Belangrijke kanttekening: Van Gogh is alleen op de rug te zien.
Vincent van Gogh groepsfoto