Van Gogh Huis Nieuw Amsterdam

Van Gogh Huis Nieuw Amsterdam. Het Van Gogh Huis in Nieuw-Amsterdam (Drenthe) is een pand waar de schilder twee maanden lang woonde en doet tegenwoordig dienst als klein museum.

Naar Drenthe

Vincent van Gogh verhuisde in 1883 naar de provincie Drenthe waar hij enkele maanden zou wonen. Waarschijnlijk ontvluchtte hij Den Haag vanwege relationele problemen maar tegelijkertijd stond Drenthe ook bekend als een streek die schilders inspireerde. Dit zou in het geval van Van Gogh zeker het geval zijn. Destijds bevond de schilder zich aan het begin van zijn carrière en was hij nog op zoek naar een eigen stijl. De grauwe sfeer van de provincie beviel hem wel en hij zou in een korte periode vijf schilderijen maken. Na enkele tochten door het veengebied trok Van Gogh begin oktober naar Nieuw-Amsterdam waar hij twee maanden zou wonen.

Van Gogh Huis

De woning waar Van Gogin in Nieuw-Amsterdam destijds woonde is tegenwoordig een klein museum. Officieel heeft het museum Van Gogh Huis Drenthe. Het is nog het enige huis in Nederland waar Van Gogh heeft gewoond dat toegankelijk is voor publiek. Het huis werd in 1870 gebouwd en door de tweede bewoner als een logement gebruikt. Van Gogh woonde in de kamer op de tweede verdieping. Vanaf het balkon had hij uitzicht op een ophaalbrug die hij op een schilderij vastlegde. Daarnaast deed het pand dienst als veerhuis. Het lag aan het kanaal en trekschuiten van en naar Hoogeveen konden hier aan een steiger aanleggen.

Verbouwingen en nieuwe bestemming

Nadat Van Gogh in het huis had gewoond zou het pand nog een aantal keren van eigenaar veranderen. Na verloop van tijd veranderde het interieur van de woning. Toch zouden sommige dingen intact blijven, vooral de stoel waar de schilder nog in heeft gezeten is een waar pronkstuk. De Gasterie dat tegenwoordig dienst doet als restaurant, is compleet ingericht in de stijl van 1883. Het Van Gogh Huis roept de sfeer op van het eind van de negentiende eeuw en de etage waar Van Gogh woonde vormt een kleine expositie die gewijd is aan zijn Drentse periode. Daarnaast is het Van Gogh Huis Drenthe het middelpunt van diverse activiteiten. Denk hierbij aan lezingen en schilderworkshops. En bezoekers kunnen het Van Gogh Huis gebruiken als uitvalsbasis voor pittoreske wandel- en fietsroutes. Vanzelfsprekend zijn er speciale tochten gemaakt die de liefhebber leiden naar de plekken waar Van Gogh inspiratie opdeed.