Vincent van Gogh tentoonstellingen

Vincent van Gogh tentoonstellingen kunnen altijd op veel aandacht rekenen en zijn het hele jaar door in verschillende Nederlandse musea te bezoeken.

Van Gogh Museum

Vincent van Gogh tentoonstellingen worden continu op diverse plekken georganiseerd. De belangrijkste collecties vormen die van het Van Gogh Museum in Amsterdam en het Kröller-Müller Museum in Otterlo. De twee musea zullen daarom altijd de belangrijkste tentoonstellingen organiseren. Om nieuw licht te laten schijnen op het beroemde oeuvre presenteert het Van Gogh Museum regelmatig tentoonstellingen aan de hand van een thema. Dit kan gedaan worden door de schilderijen te contrasteren met tijdgenoten of te organiseren naar een onderwerp. Een voorbeeld van het laatste is de tentoonstelling Van Gogh en de kleuren van de nacht (2009). De onlangs afgesloten tentoonstelling Munch : Van Gogh vergelijkt het werk van de Noorse schilder Edvard Munch met dat van Van Gogh. Het Kröller-Müller Museum presenteerde vorig jaar de tentoonstelling Vincent van Gogh & co Dwars door de collectie. Aan de hand van vier thema’s werd het werk van Van Gogh geplaatst naast dat van voorlopers, tijdgenoten en opvolgers.

Andere Van Gogh musea

Met name in Brabant zijn er een aantal musea die aandacht besteden aan het leven van Vincent van Gogh. Zo organiseert het Vincent Van Gogh Huis Zundert in 2016 De Zaak Van Gogh, een tentoonstelling van de kunstenaar Loek Grootjans. Grootjans probeert aan de hand van sporen uit de levensgeschiedenis episodes uit het leven van de schilder te reconstrueren, zoals de wandeling die Van Gogh in de nacht van 7 op 8 april 1877 maakte over de hei naar Zundert. 2015 was ook het Van Gogh-jaar waardoor veel musea extra aandacht besteedden aan de schilder. Zo had het Breda’s Museum twee tentoonstellingen rond Van Gogh. De tentoonstelling In kringen van de jongen Vincent was grotendeels gericht op de kunstverzameling van zijn peetoom. In Vincent & I konden bezoekers laten zien hoe zij zelf geïnspireerd worden door Van Gogh.

Van Gogh reproducties

De originele werken van Vincent van Gogh zijn al lang geleden verdeeld en worden niet snel vervoerd. Een oplossing is om tentoonstellingen te organiseren met reproducties. In 2014 werd in de Amsterdamse Beurs van Berlage een tentoonstelling georganiseerd met tweehonderd digitale reproducties van zijn bekendste werken, waaronder zeven 3-D schilderijen. In 2016 zal de reizende tentoonstelling weer naar Nederland terugkeren, dit keer in het Karmelklooster van Drachten.