Vincent van Gogh in het Kröller-Müller Museum

Vincent van Gogh in het Kröller-Müller Museum is te bewonderen in een galerij met een selectie uit de een na grootste collectie van zijn werk ter wereld.

Kröller-Müller Museum

De grootste collectie schilderijen van Vincent van Gogh is te vinden in het Amsterdamse Vincent van Gogh Museum. Maar Nederland kent een tweede museum met een belangrijke verzameling van zijn werk. Het Kröller-Müller Museum in Otterlo beschikt over bijna 90 schilderijen en 180 tekeningen van de schilder. Hierdoor is het merendeel van het werk van Van Gogh in Nederland te zien. Het museum heeft een speciale Van Gogh galerij ingericht waar in wisselende opstelling een aantal van zijn schilderijen wordt tentoongesteld.

Geschiedenis collectie

Helene Kröller-Müller was de vrouw van de zakenman Henk Kröller. In 1906 kreeg zij kunstlessen van de kunstcriticus H.P. Bremmer. Vanaf dat moment begint ze met het verzamelen van kunst waarbij Bremmer een adviserende rol heeft. De imposante collectie maakte haar tot een van de belangrijkste vrouwelijke kunstverzamelaars ter wereld. Wat Kröller-Müller in die tijd ook speciaal maakte, was haar buitengewone interesse in moderne kunst. Dit bracht haar in een vroegtijdig stadium in contact met het werk van Van Gogh. Na zijn vroegtijdige dood begon de faam van de schilder langzaam toe te nemen maar Kröller-Müller zou een beslissende rol spelen in het stimuleren van zijn bekendheid. In 1938 opende het echtpaar op hun voormalige landgoed Nationaal Park de Hoge Veluwe een museum voor moderne kunst. Naast Van Gogh zijn er werken te bewonderen van onder andere Renoir, Mondriaan, Signac en Picasso.

Welke werken?

Het Kröller-Müller Museum heeft Van Gogh schilderijen uit diverse periodes. Uit de laat-Franse periode zijn Weg met cipres en ster en Op de drempel der eeuwigheid (beide 1890) te zien. Topstukken uit de beroemde periode in Arles zijn onder andere een van de portretten van Joseph Roulin (1889) en het prachtige Caféterras bij nacht (1888). Een opvallend stuk uit de Nederlandse periode van Van Gogh is een studie van De Aardappeleters. Van Gogh maakte verschillende versies van het beroemde schilderij zodat hij de beste compositie kon vinden. De studie van De Aardappeleters is iets minder gedetailleerd dan de uiteindelijke versie die in het Van Gogh Museum hangt. De personages hebben bijvoorbeeld nog geen oogwit. In december 1988 werd De Aardappeleters samen met twee andere Van Goghs uit het museum gestolen. Gelukkig vond de politie de schilderijen het jaar daarop in goede staat terug.