Vincent van Gogh Salland

Vincent van Gogh Salland is een van drie locaties van de Christelijke scholengemeenschap in Assen en is gericht op onderwijs op vmbo en mavo/havo niveau.

Scholengemeenschap

Vincent van Gogh is inmiddels een van de beroemdste Nederlanders uit de geschiedenis waardoor talloze straten, gebouwen en ook scholen naar hem zijn vernoemd. Zo ook de Christelijke scholengemeenschap Vincent van Gogh (afgekort CSVVG) in Assen die naast Lariks en Beilen een locatie in de wijk Salland heeft. Op deze locatie wordt lesgegeven op vmbo en mavo/havo niveau. Het biedt op het moment plek aan ongeveer 750 leerlingen. Het Vincent van Gogh Salland is gericht op de voorbereiding voor zowel het mbo als havo doorstroming, bijvoorbeeld naar de locatie Lariks. Vroeger heette de school Christelijke Scholengemeenschap Assen.

Mogelijkheden vmbo

Tegenwoordig is vmbo in een aantal leerwegen verdeeld. Het Vincent van Gogh Salland biedt al deze niveaus aan. Dit zijn:
– Basisberoepsgericht. Deze leerweg is bedoeld voor leerlingen die praktisch zijn toegelegd.
– Kaderberoepsgericht. Een leerweg voor leerlingen die theoretische aanleg hebben maar dit toch vanuit praktijkervaring willen verdiepen.
– Theoretische leerweg. Leerlingen die goed kunnen leren kiezen vaak deze leerweg die aansluiting biedt tot de hoogte niveaus van het mbo. Bovendien kan men hierna ook doorstromen naar de havo.
– Gemengde leerweg. Dit is eigenlijk hetzelfde als de theoretische leerweg maar dan met technologie als zesde vak in het vierde leerjaar.
– mavo/havo. Dit is een speciale leerweg voor leerlingen waarvan na groep 8 nog niet duidelijk is of vmbo of havo beter bij hun past.

Overige leeractiviteiten

– Intersectoraal programma. In het vmbo is het gebruikelijk om al vroeg een opleidingsrichting te kiezen. Het intersectoraal programma stelt deze keuze enigszins uit omdat dit vaak nog te vroeg komt. Door dit programma kunnen leerlingen vaak een betere keuze maken. In de praktijk betekent het dat na het tweede schooljaar een keuze wordt gemaakt voor een van de drie zogenaamde uitstroomrichtingen. Dit zijn Technologie & Commercie (T&C), Dienstverlening & Commercie (D&C) of Sport, Dienstverlening & Veiligheid (SDV).
– Leerwegondersteunend onderwijs. Dit traject is bedoeld voor leerlingen die steun nodig hebben om hun vmbo-diploma te halen, bijvoorbeeld omdat ze een leerachterstand hebben. Voor deze leerlingen is op de locatie Salland een eigen plek ingericht waar ze rustig kunnen werken.
– Sport. Het CS Vincent van Gogh is een sportieve school. Natuurlijk volgen de leerlingen reguliere gymlessen. Daarnaast zijn rond de school sportplekken ingericht zodat leerlingen op de vrije momenten kunnen voetballen of volleyballen. Leerlingen die de intersectorale richting SDV kiezen kunnen uiteindelijk kiezen voor het eindexamenprogramma LO-2 en worden vaak ingezet bij sportactiviteiten van de school.