Van Gogh Vodka

Van Gogh Vodka is een sterke drank van Nederlandse makelij die voor de verpakking veel inspiratie vindt bij het leven en werk van de beroemde schilder.

Van Gogh merchandising

Vincent van Gogh is een van de schilders wiens kunstwerken het meest op producten verschijnt. De Amerikaanse kunstenaar Andy Warhol deed dit bewust met zijn eigen kunstwerken terwijl Van Gogh had nooit kunnen bedenken wat er met zijn werk zou gebeuren. Helemaal omdat hij tegen het einde van zijn leven vooral vond dat hij als kunstenaar was mislukt. Zo is het onwaarschijnlijk dat hij had voorzien dat zijn naam op wodkaflessen zou prijken. Ook is het onwaarschijnlijk dat hij ooit met de drank in aanraking is gekomen. Wodka was in die tijd vooral een Russische, Poolse en Zweedse drank die bijna niet werd geïmporteerd. Van Gogh hield zeker van sterke drank maar zal vooral absint hebben gedronken dat zeer populair was in het Frankrijk van de negentiende eeuw. Hij zou zelfs een stilleven met een glas absint schilderen.

Nederlandse wodka

Tegenwoordig wordt wodka ook in Nederland gemaakt. Een van de producenten is de Koninklijke Distilleerderij Dirkzwager in Schiedam. Sinds 2000 maakt de distilleerderij op ambachtelijke wijze wodka (en gin) onder de naam Van Gogh Vodka (met de Engelse spelling van de drank.) Eigenlijk was de wodka in eerste instantie bedoeld voor de Amerikaanse markt maar de populariteit zorgde ervoor dat het inmiddels in veel landen te vinden is. In tegenstelling tot wat men zou kunnen verwachten is niet alleen aandacht besteed aan de verpakking. De wodka staat hoog aangeschreven onder kenners vanwege een zachte smaak met intense accenten. Naast de standaard wodka met een neutrale smaak produceert Dirkzwager ook een groot aantal Van Gogh Vodka’s met toegevoegde smaken. Voorbeelden zijn Espresso, Mango, Dutch Chocolate en Coconut. Er zijn in totaal 25 varianten.

Kunstzinnige etiketten

Goede wodka maken is een ding, de uitstraling van een fles is bijna net zo belangrijk. Door Van Gogh als naam te kiezen is Dirkzwager verzekerd van genoeg inspiratie. Niet alle etiketten zijn direct gerelateerd aan Van Gogh maar bij veel smaken maakt men een verwijzing naar een werk van de schilder of anders gebruikt met net als de schilder opvallende kleuren. Op Cool Peach is een variatie op het beroemde schilderij van de brug te zien, terwijl de citroensmaak een van de zelfportretten van Van Gogh namaakt.