Herman Brood

Herman Brood was een bekende Nederlandse rockzanger die zich later in zijn carrière steeds meer als beeldend kunstenaar profileerde met fel gekleurd werk.

Rock & Roll

Herman Brood werd op 5 november 1946 in Zwolle geboren. Beeldende kunst en muziek waren al snel een combinatie die hem interesseerde. In de tijd dat hij naar de kunstacademie ging begon Brood in een band te spelen. Met Cubie & The Blizzards maakte hij even furore maar al snel werd hij wegens drugsgebruik uit de band gezet. Er volgde een rommelige periode waarin reünies van Cubie & The Blizzards werden afgewisseld met optredens in andere bands. Uiteindelijk richtte de zanger zijn eigen band op: Herman Brood & His Wild Romance. Het tweede album Shpritsz (1978) werd een groot succes, met name dankzij de single ‘Saturday Night’. Als een van de weinige Nederlandse artiesten wist de band een hit in Amerika te scoren.

Knuffeljunkie

Na zijn glorietijd in de jaren zeventig zou Brood muziek blijven maken. Af en toe scoorde hij nog een bescheiden hit, bijvoorbeeld samen met Henny Vrienten. Brood was toen al lange tijd verslaafd aan alcohol en amfetaminen. In tegenstelling tot normale drugsgebruikers werd Brood een bekende Nederlander die regelmatig werd uitgenodigd voor televisie-interviews. Daarbij profileerde hij zich steeds vaker als kunstschilder. Brood hield van grote gebaren en schilderde bij voorkeur op grote doeken. Graffiti was zonder twijfel van grote invloed op zijn schildertechniek. Zo verwerkte hij graag letters in zijn schilderijen. Brood gebruikte veel felle kleuren (waarschijnlijk omdat hij kleurenblind was en zo beter onderscheid kon maken.) Zijn primitieve manier van schilderen past duidelijk in de traditie van Cobra.

Beeldend kunstenaar

Ondanks de nodigde scepsis werd Brood een succesvol beeldend kunstenaar. Hij maakte zeefdrukken, experimenteerde met het maken van beelden die hij vervolgens beschilderde en werkte ook in opdracht, bijvoorbeeld door het beschilderen van een parkeergarage in Leidschendam. Het rock & roll-leven zou uiteindelijk diepe sporen achterlaten op lichaam van Brood. Op 11 juli 2001 pleegde de zanger zelfmoord door vanaf het dak van het Amsterdamse Hilton-hotel te springen. Sindsdien zijn er een aantal tentoonstellingen over zijn werk georganiseerd. De belangrijkste tentoonstelling was waarschijnlijk de overzichtstentoonstelling in het Cobra-museum van Amstelveen. In 2005 werd in Wageningen het Herman Brood-museum geopend dat over een grote collectie van zijn werk beschikt en beeld geeft van zowel de kunstenaar als de rockzanger. In 2006 werd het complete atelier van Brood tijdelijk overgeplaatst naar het Groninger Museum.