Vincent van Gogh routes

Vincent van Gogh routes zijn er in verschillende soorten en brengen nieuwsgierige kunstliefhebbers langs plekken uit het leven van de kunstschilder.

Van Gogh reiziger

Schilder Vincent van Gogh was een echte reiziger. Van jongs af aan werkte hij in verschillende plaatsen. Als schilder was Van Gogh gefascineerd door het buitenleven dat hij in talloze landschappen vastlegde. Sinds Van Gogh is uitgegroeid tot een van de populairste schilders aller tijden volgen liefhebbers graag zijn voetstappen om de sfeer van de landschappen te voelen. Geen wonder, want in zijn laatste levensjaren woonde hij in een prachtig deel van Frankrijk. Er bestaan een aantal routes die de kunstliefhebber op verschillende manieren kan volgen.

Van Gogh route

In 2015 werd de interactieve website www.vangoghroute.nl gelanceerd dat een ambitieus overzicht geeft van alle plekken waar Van Gogh heeft gewoond en gewerkt. De website is gemaakt door de Stichting Gifted Art met ondersteuning van het Van Gogh Museum. De gebruiker kan kiezen uit de 21 woonplaatsen waarna een overzichtelijke kaart locaties aangeeft die belangrijk zijn geweest in het leven van de schilder. Daarbij wordt per locatie informatie gegeven, bijvoorbeeld welke schilderijen er werden gemaakt. Zo kan men in Arles het plein bezoeken waar het Gele Huis stond, dat helaas tijdens een bombardement in de Tweede Wereldoorlog is verwoest. Informatie wordt aangevuld met citaten uit brieven die met een druk op een knop helemaal geopend kunnen worden. Per plaats zijn er wandelroutes die ook als pdf zijn te downloaden.

Van Gogh fietsroutes

Fietsende kunstliefhebbers kunnen keuze maken uit een aantal routes met als thema Van Gogh. Zo heeft Van Gogh Brabant een tocht van 335 kilometer uitgestippeld die is onderverdeeld in vijf routes met vertrekpunten in onder andere Zundert, Etten-Leur en Nuenen. De routes zijn geïntegreerd in het knooppuntennetwerk met speciale groene bordjes die de Van Gogh Route aangeven. Fietsers met veel ambitie hebben nog meer keuze dankzij Europese fietsroutes rond het thema Vincent van Gogh. De zevendelige route van Nuenen tot Parijs beslaat 900 kilometer en vormt een mix tussen landelijke uitzichten en stedelijke drukte. De route is verkrijgbaar als een boekje waarin alles is te vinden over de navigatie, de wegen, overnachtingen naast natuurlijk uitgebreide informatie over Vincent van Gogh aan de hand van zijn schilderijen en brieven.