Van Gogh in de literatuur

Van Gogh in de literatuur. Van Gogh is een populaire figuur in de literatuur aangezien hij een leven leidde met genoeg momenten waar schrijvers zelf hun fantasie op kunnen toepassen

Romanliefhebber

Vincent van Gogh zal waarschijnlijk niet gedacht hebben dat hij ooit een romanfiguur zou worden. Zelf las hij graag romans in verschillende talen bijvoorbeeld van Gustave Flaubert, Charles Dickens en zijn grote favoriet Emile Zola. In het begin van 1887 schilderde Van Gogh in Parijs het bescheiden schilderij Drie romans. Daarnaast beeldde hij een aantal keren lezende mensen af. Maar zijn eigen leven, vol reizen en dramatiek, leent zich zelf voor een goede roman. Helemaal omdat bepaalde episoden uit zijn leven onzeker blijven, iets waar een goede schrijver goed mee uit de weg kan.

Als hoofdpersoon

Het standaardwerk over de fictieve Van Gogh is Lust for Life van Irving Stone uit 1934. In het Nederlands kreeg het de weinig inspirerende titel Het leven van Vincent van Gogh mee. Stone zou als basis de briefwisseling tussen Vincent en zijn broer Theo nemen. Hij verdeelde het boek in negen delen met titels die verwijzen naar plaatsen waar Van Gogh verbleef. Sinds Stone zijn roman schreef zijn we veel meer te weten gekomen over het leven van de schilder en de schrijver lijkt zich daarom veel vrijheden te permitteren. Maar het boek werd vooral bekend vanwege de manier waarop Stone het ontstaan van beroemde werken als Zonnebloemen beschrijft. Het zou in 1956 onder dezelfde titel worden verfilmd met de bekende acteur Kirk Douglas in de rol van Van Gogh.

Door andermans ogen

Een beproef recept van schrijvers is om een bekend persoon niet als hoofdpersoon te gebruiken maar deze door de ogen van een andere figuur te beschouwen. Alyson Richman bestudeerde met veel zorg de laatste levensperiode van Van Gogh in Auvers-sur-Oise. Het resultaat is The Last Van Gogh (vertaald als De Muze van Vincent). In het boek gaat Van Gogh net als in zijn echte leven veel om met de dokter Gachet waar hij een beroemd portret van schilderde. Daarnaast schilderde hij twee keer zijn dochter Margueritte. In het boek wordt Margueritte verliefd op Van Gogh en krijgen ze zelfs een geheime relatie. Natuurlijk is er ook een roman geschreven over de relatie tussen de beide broers Van Gogh. De Franse schrijfster Judith Perrignon schreef C’était mon frère (vertaald als Hij was mijn broer). De roman begint met de begrafenis van Vincent en vertelt hoe het Theo daarna vergaat terwijl hij worstelt met het verlies van zijn broer.