De landschappen van Vincent van Gogh

De landschappen van Vincent van Gogh behoren tot zijn meest bekende schilderijen, als natuurliefhebber wist hij vaak prachtige landschappen te vinden.

Altijd op pad

Vincent van Gogh schilderde vanaf het begin graag landschappen. Het grootste deel van zijn oeuvre bestaan dan ook uit portretten en landschappen. Stillevens, waarmee een schilder zijn techniek oefent, werden al snel minder interessant voor Van Gogh. De schilder was altijd gefascineerd door landschappen, de natuur en de eenvoudige boeren die hier noeste arbeid verrichtten. Van Gogh was dan ook graag in beweging en wandelde van jongs af aan veel. Pas later zou hij zich als schilder ontwikkelen en landschappen gaan vastleggen. In Nederland zijn dit nog vaak sombere taferelen zoals Hutten (1983), de woningen van Drentse boeren tegen een grauwe lucht.

Na Parijs

Tijdens zijn periode in Parijs (1886 – 1888) zou Van Gogh geïnteresseerd blijven in landschappen. Toch moest hij meer moeite doen om de natuur te vinden. De grote periode van landschappen zou pas echt van start gaan nadat de schilder in 1888 naar Arles in Zuid-Frankrijk verhuisde. Van Gogh deed dit hoofdzakelijk voor zijn gezondheid en zou in het gunstige mediterrane klimaat ontzettend opleven. Hier kon hij eenvoudig op pad gaan en in de natuur schilderen. Bovendien inspireerden het licht en de kleuren hem op cruciale wijze. Het aantal landschapschilderijen zou hierna enorm toenemen. Tot het eind van zijn leven zou Van Gogh landschappen blijven schilderen waarbij zijn stijl steeds eigenzinniger werd.

Beroemde landschappen

Vincent van Gogh schilderde een veel meesterwerken. Een aantal van de meest geliefde schilderijen zijn landschappen. Een prachtig voorbeeld van zijn werk in Arles is De oogst (1888). Van Gogh legde het boerenleven vast op de Crau-vlakte. Het schilderij is gedetailleerd en Van Gogh laat de blik tot ver over de vlakte gaan waar aan de horizon nog net een gebergte is te zien. Een jaar later zou hij in Saint-Rémy-de-Provence het zwierige De sterrennacht maken, een mysterieus schilderij waarop een dorp en een gebergte aan het eind van de nacht zijn te zien. De laatste maanden van zijn leven bracht Van Gogh door in Auvers-sur-Oise, een dorpje dat aan korenvelden lag. Van Gogh wandelde graag naar deze velden en legde ze vast in een aantal schilderijen waaronder het dreigende Korenveld met kraaien. Nog steeds bezoeken kunstzinnige toeristen graag de plekken waar Van Gogh heeft gewandeld en bekende schilderijen heeft geschilderd, al zijn natuurlijk niet alle plekken hetzelfde gebleven.