Vincent van Gogh en Jeroen Krabbé

Vincent van Gogh en Jeroen Krabbé zijn allebei Nederlandse kunstschilders, als acteur en documentairemaker heeft Krabbé zich ook verdiept in Van Gogh.

Acteur en kunstschilder

Wat heeft een van de bekendste Nederlandse acteurs gemeen met Vincent van Gogh? Jeroen Krabbé werd in de jaren zeventig bekend als acteur. Hij speelde in klassieke Nederlandse films als Soldaat van Oranje, Een Vlucht Regenwulpen en De Vierde Man. Ook zou hij in de Verenigde Staten vaak als slechterik in films spelen. Daarnaast is Krabbé kunstschilder. Zo werd in 2008 in Museum de Fundatie (Zwolle) een overzichtstentoonstelling van zijn werk getoond. Krabbé’s voorliefde voor schilderen is niet zo vreemd want hij komt uit een kunstzinnige familie. Zo waren zijn vader en grootvader schilders. Zijn opa Hendrik Maarten was een veelzijdige kunstenaar die veel verschillende technieken beheerste.

Interesse in Van Gogh

Krabbé begon een opleiding aan de Rietveld Academie maar koos toch vrij snel voor een overstap naar de Toneelschool. Toch bleef hij zichzelf als een schilder beschouwen. De stijl van Krabbé is duidelijk beïnvloed door het impressionisme waarbij hij een voorkeur laat zien voor landschappen. Als schilder gebruikt Krabbé graag felle kleuren. Wat betreft kleurgebruik kent het werk van Krabbé overeenkomsten met dat van Vincent van Gogh al is hij door meer van zijn tijdgenoten beïnvloed.

Van Gogh op televisie

In 2013 zond de EO een vierdelige dramaserie uit over Vincent van Gogh met de titel Van Gogh; Een huis voor Vincent. De hoofdrol was voor Barry Atsma. Jeroen Krabbé speelt een belangrijke rol als Vincent Willem van Gogh de neef en uiteindelijke enige erfgenaam van de schilder. De serie was vooral controversieel omdat de huidige familie Van Gogh ontevreden was over de manier waarop Vincent Willem werd geportretteerd. In 2015 was het 125 jaar geleden dat Vincent van Gogh overleed wat tot een hernieuwde aandacht voor de schilder leidde. Voor AVROTROS maakte Jeroen Krabbé een persoonlijke documentaire waarin hij Van Gogh nareist. In zes afleveringen bezoekt Krabbé locaties als Arles, Nuenen en Saint-Rémy-de-Provence die belangrijk waren in het leven van de schilder. Daarbij schenkt hij aandacht aan diverse thema’s uit Van Goghs oeuvre. Ook ontmoet Krabbé tijdens zijn tocht kunstenaars die door Van Gogh zijn geïnspireerd. De serie kon op veel aandacht rekenen en is inmiddels als DVD-box verkrijgbaar.