Vincent van Gogh werkstuk maken

Vincent van Gogh werkstukken zijn populair onder scholieren en online zijn veel voorbeelden te vinden naast bronnen om zelf een mooi werkstuk te maken.

Populair onderwerp

Vincent van Gogh is een populair onderwerp voor spreekbeurten en werkstukken. De schilder was Nederlands, leidde een interessant leven en vernieuwde de schilderkunst. Op internet zijn al veel voorbeelden geplaatst van scholieren die ter inspiratie kunnen dienen. Dat is maar het begin. Waar moet men op letten bij het maken van een werkstuk over Vincent van Gogh? En wat zijn belangrijke hulpbronnen?

Structuur

Een werkstuk wordt overzichtelijk wanneer de opbouw van de tekst van te voren goed is uitgedacht. Vanzelfsprekend heeft een werkstuk een inleiding en een conclusie. In de inleiding kan men bijvoorbeeld verwoorden waarom Vincent van Gogh als onderwerp werd gekozen. Denk na over het onderwerp. Wordt het een algemeen werkstuk over Van Gogh of gaat het over een specifiek onderwerp (bijvoorbeeld een bepaalde periode of zelfs een schilderij?) Het is altijd een goed idee om in het kort een overzicht te geven van het leven van Van Gogh. Hierdoor krijgt men ook een beeld van de verschillende periodes die gekenmerkt worden door een eigen stijl. Ook is het handig om een lijst met tien beroemde schilderijen te maken. Wanneer men hier afbeeldingen bij zoekt, kunnen deze op bepaalde momenten bij de tekst worden geplaatst. Een afbeelding met een hoge resolutie kan mooi op de voorkant van het werkstuk prijken (denk hierbij aan een van de zelfportretten van Van Gogh.)

Bronnen

Tegenwoordig hebben scholieren dankzij internet oneindig veel bronnen binnen handbereik om een mooi werkstuk mee te maken. Online encyclopedie Wikipedia is een goed begin voor een werkstuk over Van Gogh omdat de lemma’s vaak een helder overzicht geven van een onderwerp. De Nederlandse pagina’s zijn niet altijd even uitgebreid maar bij Vincent Van Gogh is dit wel het geval. Daarna moet men zelf aan het werk want leraren zullen altijd controleren of Wikipedia niet klakkeloos is overgeschreven. Daarentegen maakt het indruk wanneer op de bronnenlijst boeken voorkomen. Elke bibliotheek in Nederland heeft wel een aantal boeken over Vincent van Gogh in de collectie. Leen er een paar die goed bij het onderwerp van het werkstuk passen. Als online bron is de website van het Van Gogh Museum onovertroffen. Hier vindt men alle schilderijen uit de collectie aangevuld met exacte informatie.