Schilderij schoonmaken

Het belang van het schoonmaken van schilderijen. Het is essentieel om uw schilderijen regelmatig schoon te maken om hun schoonheid en waarde te behouden. Vuil en stof kunnen zich in de loop der tijd op het oppervlak ophopen en het beeld vervormen. Bovendien kunnen ze de verf- en vernislaag aantasten, waardoor het schilderij kan beschadigen. Lees meer tips over schilderijen schoonmaken voor optimaal zichtresultaat.

Het reinigen van schilderijen is ook een belangrijk onderdeel van het behoud en de conservering van kunstwerken. Door uw schilderijen schoon te houden, kunt u hun levensduur verlengen en ervoor zorgen dat toekomstige generaties ervan kunnen genieten.

Verschillende soorten vuil op schilderijen

Er zijn verschillende soorten vuil die zich op schilderijen kunnen ophopen, waaronder:

 • Oppervlaktevuil: Dit is vuil dat zich op het oppervlak van het schilderij ophoopt. Het kan bestaan uit stof, vuil, insectenuitwerpselen en andere deeltjes uit de omgeving.
 • Nicotine: Als er in de omgeving van het schilderij wordt gerookt, kan nicotine zich op het oppervlak ophopen. Dit kan het schilderij een gelige tint geven.
 • Vernis: Hoewel vernis wordt aangebracht om een schilderij te beschermen, kan het na verloop van tijd verkleuren en vergeeld raken. Dit kan het beeld van het schilderij vertekenen.

Wat u nodig heeft om een schilderij schoon te maken

Om een schilderij veilig en effectief te reinigen, heeft u een aantal hulpmiddelen nodig:

 • Zachte borstel: Dit wordt gebruikt om los vuil en stof van het oppervlak van het schilderij te verwijderen.
 • Reinigingsmiddel: Er zijn speciale reinigingsmiddelen beschikbaar voor het reinigen van schilderijen. Deze zijn ontworpen om vuil en vlekken te verwijderen zonder de verf of vernis aan te tasten.
 • Zachte doek: Dit wordt gebruikt om het reinigingsmiddel aan te brengen en vuil en vlekken te verwijderen.

Het reinigingsproces

Het reinigen van een schilderij moet zorgvuldig en systematisch gebeuren om schade te voorkomen. Hier zijn de algemene stappen:

 1. Inspecteer het schilderij: Voordat u begint met het reinigen, moet u het schilderij zorgvuldig inspecteren. Kijk naar eventuele beschadigingen, zoals scheuren, blaren of losse verf. Als u dergelijke problemen ziet, moet u wellicht een professional raadplegen.
 2. Verwijder los vuil: Gebruik een zachte borstel om los vuil en stof van het oppervlak van het schilderij te verwijderen. Wees voorzichtig om geen druk uit te oefenen op het oppervlak.
 3. Breng het reinigingsmiddel aan: Gebruik een zachte doek om het reinigingsmiddel aan te brengen. Volg de instructies van de fabrikant op de verpakking.
 4. Wrijf het schilderij schoon: Gebruik de doek om het oppervlak van het schilderij voorzichtig schoon te vegen. Vermijd wrijven of schrobben, omdat dit het oppervlak kan beschadigen.
 5. Laat het schilderij drogen: Nadat u het schilderij hebt schoongemaakt, laat u het volledig drogen voordat u het weer ophangt.

Hoe u het vuil van een schilderij kunt verwijderen

Het verwijderen van vuil van een schilderij is een relatief eenvoudig proces. U kunt een zachte borstel gebruiken om los vuil en stof te verwijderen. Als er hardnekkige vlekken zijn, kunt u een speciaal reinigingsmiddel voor schilderijen gebruiken. Breng het middel aan met een zachte doek en wrijf het voorzichtig over het oppervlak om het vuil te verwijderen. Vermijd het gebruik van te veel druk, omdat dit het schilderij kan beschadigen.

Hoe u het vernis van een schilderij kunt verwijderen

Vernis wordt vaak aangebracht op schilderijen om ze te beschermen en hun kleuren te verbeteren. Echter, na verloop van tijd kan vernis vergeeld en dof worden, wat het uiterlijk van het schilderij kan aantasten. Het verwijderen van vernis is een delicaat proces dat zorgvuldig moet worden uitgevoerd.

Het wordt sterk aanbevolen om een professional in te schakelen voor deze taak, omdat het vereist dat het juiste type oplosmiddel wordt gebruikt en dat het op de juiste manier wordt toegepast om de onderliggende verf niet te beschadigen. Een professionele restaurator kan de oude vernislaag veilig verwijderen en een nieuwe aanbrengen, waardoor het schilderij zijn oorspronkelijke kleur en glans terugkrijgt.

Hoe u vuil en vernis tegelijkertijd kunt verwijderen

In sommige gevallen kan het nodig zijn om zowel vuil als vernis van een schilderij te verwijderen. Dit kan het geval zijn als het vuil zo dik is dat het het vernis bedekt, of als de vernislaag vergeeld en vuil is. Dit is een complex proces dat het beste kan worden overgelaten aan een professional. Ze zullen een reeks tests uitvoeren om te bepalen welke reinigingsmiddelen het beste kunnen worden gebruikt en zullen vervolgens het vuil en de vernis zorgvuldig verwijderen zonder de onderliggende verf te beschadigen.

Veelvoorkomende problemen bij het schoonmaken van schilderijen

Er zijn verschillende problemen die kunnen optreden bij het schoonmaken van schilderijen. Een van de meest voorkomende is schade aan de verf- of vernislaag. Dit kan gebeuren als de verkeerde reinigingsmiddelen worden gebruikt, of als er te veel druk wordt uitgeoefend tijdens het schoonmaken.

Een ander veelvoorkomend probleem is het verwijderen van te veel vernis. Dit kan gebeuren als het reinigingsmiddel te sterk is, of als er te veel van wordt gebruikt. Het resultaat kan een schilderij zijn dat er uitgebleekt of vervaagd uitziet.

Tot slot kunnen er problemen optreden als het schilderij niet goed wordt gedroogd na het schoonmaken. Als het schilderij vochtig wordt gelaten, kan dit leiden tot schimmelgroei en andere vormen van schade.

Voorzorgsmaatregelen bij het schoonmaken van schilderijen

Het is belangrijk om een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen bij het schoonmaken van schilderijen om schade te voorkomen:

 • Wees voorzichtig: Het schoonmaken van schilderijen moet zacht en voorzichtig gebeuren om te voorkomen dat de verf of het canvas wordt beschadigd.
 • Gebruik de juiste materialen: Gebruik altijd een zachte borstel en een mild reinigingsmiddel om uw schilderijen schoon te maken. Vermijd het gebruik van schurende materialen of agressieve chemicaliën.
 • Test eerst: Voordat u het reinigingsmiddel op het hele schilderij aanbrengt, test u het eerst op een klein, onopvallend deel van het schilderij om te zien of het veilig is.
 • Laat het schilderij drogen: Na het schoonmaken van het schilderij, laat het volledig drogen voordat u het weer ophangt. Dit helpt om schimmelgroei en andere vormen van schade te voorkomen.
 • Raadpleeg een professional als u twijfelt: Als u niet zeker weet hoe u uw schilderij moet schoonmaken, of als het schilderij erg waardevol of oud is, is het het beste om een professional te raadplegen.

De kosten van het schoonmaken van schilderijen

De kosten van het schoonmaken van schilderijen kunnen variëren, afhankelijk van de grootte en conditie van het schilderij, de aard van het vuil of de vernis die moet worden verwijderd, en of u het werk zelf doet of een professional inhuurt.

In het algemeen kost het verwijderen van vuil minder tijd en dus minder geld dan het verwijderen van vernis. Het verwijderen van vernis is een complexer en tijdrovender proces dat vaak de hulp van een professional vereist.

Houd er rekening mee dat het schoonmaken van een schilderij een investering is in het behoud van het kunstwerk. Het kan de levensduur van het schilderij verlengen en zijn esthetische en financiële waarde verhogen.

Het belang van een professional bij het schoonmaken van schilderijen

Hoewel het mogelijk is om zelf eenvoudige reinigingswerkzaamheden aan uw schilderijen uit te voeren, is het vaak het beste om een professional in te schakelen, vooral als het gaat om waardevolle of oude schilderijen.

Een professionele kunstrestaurator heeft de training en ervaring om schilderijen veilig en effectief te reinigen. Ze weten welke reinigingsmiddelen en technieken ze moeten gebruiken en hoe ze mogelijke problemen kunnen identificeren en aanpakken.

Het inhuren van een professional kan ook kosteneffectief zijn op de lange termijn. Hoewel de initiële kosten misschien hoger zijn dan wanneer u het werk zelf doet, kan een professionele reiniging helpen om toekomstige schade en de kosten van meer uitgebreide restauratiewerkzaamheden te voorkomen.

Het schoonmaken van schilderijen is een belangrijk aspect van het behoud en de zorg voor kunst. Het kan helpen om de schoonheid en waarde van het schilderij te behouden en om mogelijke schade te voorkomen. Hoewel er enige doe-het-zelf reiniging kan worden uitgevoerd, is het vaak het beste om een professional in te schakelen, vooral als het gaat om waardevolle of oude schilderijen. Met de juiste zorg en aandacht kunnen uw schilderijen vele generaties meegaan.

Lees meer op schilderijschoonmaken.nl